Matsalskaoset!


Det är svårt att få tid att äta lunch när du endast har 15 minuter på dig att stå i kö och sedan därefter äta. Hur ska man kunna prata med sina klasskamrater och socialisera sig när man knappt har 10 minuter på sig att äta. Det är något som många elever på LBS upplever.

Förra året var det aldrig att du skippade maten på grund av för lite platser eller för lite tid. Det var trångt men man överlevde. Men både LBS och Drottning Blanka har expanderat för att ta in den nya årskullen. Med cirka 100 nya LBS elever så blev den rätt så trångt och matsalen är nu när intill omöjlig att vara vistas.

Ofta syns elever ta tallrikar från matsalen och gå och äta någon annanstans i skolan. Flertal elever ser det som ett tecken på att matsalen är för full för att äta i och väljer att antingen inte äta eller ta maten och gå någon annan stans.

– Det har till och med varit så många människor att elever sitter och äter mat på golvet, säger Niklas Stojanov angående problemet med plats.

När det gäller matsalen så finns det andra problem än bara avsaknaden utav platser.

– Saker som att brödet försvinner eller att det blir slut på saft, vi kan inte se ifall det är slut på bröd från där vi står. Det är upp till er att säga till att det är slut på bröd. Likaså med saften, vi kan inte se hur mycket saft som är i, det är upp till er att säga till när saften är slut, menar Niklas Stojanov angående klagomål om att det inte alltid finns saft eller bröd.

– Ifall det finns andra problem med matsalen? Definitivt, ett exempel på sådant problem är ljudnivån i matsalen. Det är otroligt högt ljud i matsalen, tycker Johan Lind angående frågan om det finns flera problem med matsalen.

Vi elever är dock inte utan skuld. Det är inte nödvändigtvis matsalens fel. Jo, det finns få platser jämfört med hur många elever som går i den här skolan, men det som är det verkliga problemet är faktumet att ett flertal elever ignorerar sin givna mattid och bestämmer sig för att äta under någon annans lunchtid. Detta skapar en dominoeffekt som får ytterligare elever att skippa maten eller äta under en senare tid.

Hjälp matsalen, alltså dig själv, och dess personal. Ät under din egen tid!

Text och bild: LINUS SALMSON