”De bästa elever jag träffat hittills, någonsin”

Karl Martin Duke är väldigt känd och omtyckt bland skolans elever, så vi tog oss chansen att ställa några frågor för att lära känna vår skrattande och humoristiska bokmal till lärare.portratt-andrea-laguppl

Karl Martin är uppvuxen på norra sidan av Stockholm, i Rissne, Sundbyberg. Han var ett väldigt engagerat och skolinriktat barn som tog sina studier på allvar. Hans hem var i grund och botten uppbyggt av böcker, vilket sågs som ovanligt bland hans vänner. Duke säger såhär runt sin familjs syn på studier:

”Man var tvungen att läsa böcker och man måste gå på universitetet annars gjorde man fel, vilket var ett rätt så bra klimat för mig. Vi har räknat att min pappa har runt 8-9000 böcker i lägenheten, så väldigt många böcker i min barndom.”  

 intervju-andrea-lagupplUnder sin skolgång hade Karl Martin en svenska och engelska lärare som han tyckte om och såg upp till väldigt mycket – vilket är lite överraskande då hon var väldigt annorlunda i jämförelse med hur han själv är som lärare. Många elever på den skolan tyckte inte om den läraren då hon var väldigt hård, men de avancerade uppgifter hon gav ut inspirerade Karl Martin att gå framåt.

När han växte upp var hans drömjobb att bli arkeolog, men han började senare intressera sig för litteraturvetenskap och ville börja undervisa som professor på universitet. Som start på sin pedagogikresa så började han jobba som vikarie år 2008 och jobbade sig sedan uppåt till att bli lärare på heltid.

På ett av sina jobb träffade han sin nuvarande fru och flyttade till Söderort för att bo med henne.
”Mer konkret till varför jag bor på ’fel’ sida av stan beror på att min fru kommer härifrån och hon ville inte bo i Sundbyberg. Men Norrort är mitt hjärta.”

 Karl Martin såg en dag en annons där det stod att det fanns plats tillgänglig på skolan LBS, som lärare, och han blev direkt intresserad då hans egna intressen involverar just teknik och spel.

Viktigast för honom inom pedagogik är att det ska vara roligt men att man också måste bemöta eleverna på ett sätt för att de ska bli engagerade och stimulerade och få testa olika tekniker. Han vill lära sig hur eleverna tar emot saker som sägs och hur det uppfattas för att på lättast sätt få dem att lära. Det är ingen nyhet att Karl Martin är väldigt omtyckt bland eleverna han själv har sina idéer om hur det kommer sig.

”Det kan också bero på att jag gärna är skämtsam under lektionerna och tar väldigt lite seriöst så det känns som att om man känner av att en lärare inte tar allting helt och hållet seriöst utan mer med en klackspark så är det ju lättare att samarbeta. Det är väl det man kommer på spontant, sen så ger jag alla godis.”


Karl Martin
trivs väldigt bra att jobba på just LBS och han ser alltid fram emot att komma till jobbet på morgonen. Han tycker framför allt att klimatet är väldigt välvilligt och både elever och lärare vill varandra väl och skapar en bra gemenskap. Vi passade på att fråga honom vad han egentligen tycker om oss elever här på skolan och vi kan känna oss nöjda än så länge.

”De är helt ok. *KM laughter* Nä, men det är de bästa eleverna jag har träffat någonsin. Ingen överdrift.”

 Stämningen mellan elever och lärare är nyckeln till en bra undervisning och det verkar som att Karl Martin har full koll på det. Med rätt mängd strikthet och skämt så skapas en balans där alla kan känna sig trygga och motiverade och de flesta elever kan nog hålla med om att vi är glada att ha just Karl Martin som lärare.

Text: JENNIFER BOLK
Bild: ANDREA STARCK