Hitta motivationen!

Den extrema pressen av att vara duktig.

Inte ens första halvan av skolåret på LBS Stockholm Gymnasium har gått, och många elever börjar redan tappa motivationen till att fortsätta med sina studier.

Varför behöver vi alla dessa ämnen som verkar helt onödiga och som vi skulle kunna klara oss utan i framtiden? Har vi exempelvis användning av att förstå Pq-formeln inom matematik och vad är orsakerna till noll motivation?

elenorlindvall

Eleonor Lindvall. Bild: PRIVAT

Alla ämnen som gymnasielever studerar är nödvändiga på ett eller annat sätt, men
– Det kan vara svårt att koppla det man gör i skolan till livet efter gymnasiet, säger Eleonor Lindvall, tidigare LBS elev. Eleonor Lindvall jobbar idag inom film med specialeffekter, något som alltid varit hennes dröm, och som nu är verklighet. Hon förklarar att ämnen som exempelvis Svenska och Engelska kan vara nödvändiga inför framtiden för att man där får lära sig formellt språk i både tal och skrift, vilket är nödvändigt när man exempelvis ska skriva CV och tala.

Den stora frågan, vad är det som gör att det inte finns någon motivation till att fortsätta kämpa sig framåt till sitt slutgiltiga mål, att gå ut gymnasiet?

Ja, det beror oftast på flera olika anledningar som tillsammans bildar ”en stor blockering” för motivationen att flöda och finnas. Allt från dålig sömn och dålig hälsa till att man inte gillar skolmiljöerna eller att man känner av en extrem press till att vara duktig och klara av precis allt.

adamjonsson_mattiaslandstrom

Adam Jönsson. Bild: Mattias Landström

Så vad kan göras åt detta återkommande problem?
– Ett smart knep kan vara att sätta upp ett eller flera mål med sin gymnasiegång, säger Adam Jönsson, också tidigare LBS elev. Han förklarar att innan han ens började gymnasiet så fanns drivet att vilja jobba med journalistik och media, något han gör idag som sportjournalist och sportredaktör. Att han visste vad han ville göra gjorde skolgången lättare för honom och han fann vissa skolämnen intressantare.

Målet behöver inte vara att man vet vad man vill jobba med det kan lika gärna vara att man vill klara av att gå ut gymnasiet, eller att man ska ha skaffat sig mycket kunskap och nya kontakter.
Hitta ett mål att sträva efter så kommer din motivation automatiskt att träda fram.

 

bw_dator_emiliame14

 

Tipsruta för Motivation

 

Text: EMILIA LAMBERTSSON MARKHILL